FAQ en Contact

Overweeg jij of iemand in je omgeving een Cochleair Implantaat (CI)? Dan zit je ongetwijfeld boordevol vragen. Bij het lanceren van dit blog kreeg ik al snel diverse vragen van bezoekers en twitteraars. Hieronder heb ik de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. De lijst zal steeds meer aangevuld worden, ook omdat ik er steeds meer over kan zeggen, naarmate mijn revalidatieproces vordert. Heb je nog een andere vraag? Stuur dan even een reactie onderaan de pagina!

Waarom heb je voor een CI van Advanced Bionics gekozen?
Allereerst heb ik voor Advanced Bionics (AB) gekozen omdat mijn moeder en zus ook een CI van deze fabrikant hebben. Zij boeken hier heel goede resultaten mee.

Naída CI Q70
Ik draag de Naída CI processor. Dat is een heel geavanceerd staaltje vernuft waarbij AB een samenwerking is aangegaan met Phonak. Daardoor heeft de processor een aantal unieke functionaliteiten zoals Ultrazoom. Met deze functie kun je in een rumoerige luistersituatie net iets beter spraakverstaan. Het zorgt er namelijk voor dat spraak wordt gefilterd en achtergrondlawaai wordt onderdrukt. Ook kan ik gebruikmaken van extra hulpmiddelen van Phonak. Zoals de Roger Pen en de Compilot. Met deze hulpmiddelen kan ik muziek luisteren en het geluid van mijn televisie rechtstreeks ontvangen in mijn processor. Ook gebruik ik de Roger Pen wanneer ik autorijd en er een persoon naast en/of achter mij zit. Ik kan dan de gesprekken heel goed volgen, want de spraak komt rechtstreeks binnen in mijn processor en het lawaai van de auto wordt naar de achtergrond gebracht. Voor mij zijn dit echt heel waardevolle toevoegingen.

Neptune
De Neptune is waterdicht en heeft flexibele draagopties. Ik sport veel en vind het heel fijn dat ik de processor aan mijn haarband of arm kan dragen. Dan kan ik springen in de lucht zonder me zorgen te hoeven maken dat hij eraf valt. Daarnaast is het fijn dat ik de processor ook discreet weg kan stoppen onder mijn grote bos haar, als ik daar behoefte aan heb.

Wanneer kan ik goed horen? En wat als het tegenvalt?
Deze vraag heeft alles te maken met je eigen verwachtingen. Wat vind jij goedhorend en wat vind jij tegenvallen? Voor mij betekent het CI: een stuk beter horen dan met twee hoortoestellen. Één-op-één kan ik heel goed spraakverstaan. Maar in groepen en in rumoer, blijf ik moeite hebben met verstaan. Met extra hulpmiddelen zoals de Roger Pen van Phonak, en extra functionaliteiten als UltraZoom, kan ik net iets meer verstaan in dit soort situaties. Dat is een grote uitkomst. Maar soms vind ik het nog steeds moeilijk als ik, bijvoorbeeld tijdens een lunch, heel weinig kan volgen van wat collega’s zeggen (lees hierover bijvoorbeeld mijn blog: Hoe meer je hoort, hoe beter je wil horen). Hoe dan ook, valt het CI mij op geen enkele manier tegen, ik ben nog steeds elke dag blij dat ik hem heb! En als ik bedenk dat ik één zwaar slechthorend oor heb en één bionisch oor, vind ik het verbluffend dat ik er zo goed mee kan horen.

Hoe klinkt een CI (in vergelijking met hoortoestellen)?
Voor mij is het simpel: met hoortoestellen was alles een brei van (harde) geluiden. Spraak klonk enorm vervormd en in muziek hoorde ik alleen nog de lage geluiden. Met mijn CI klinkt alles heel scherp en helder en hoor ik  weer heel veel hoge tonen. Horen met je CI is een reis van vallen en opstaan. Net als een kalfje dat net is geboren en niet gelijk kan staan, kun je niet gelijk goed horen met je CI (uitzonderingen daargelaten). Als je het uitwendige gedeelte -je spraakprocessor- ontvangt, moet je dus opnieuw leren horen. Met name de eerste drie maanden zijn het meest intensief. In het begin, de eerste dagen, klinkt alles wat blikkerig en mechanisch. Veel geluiden heb je lang niet gehoord en daar moeten je hersenen nog iets van maken. Je hersenen moeten als het ware putten uit een geluidsdatabase die lange tijd op slot zat. Ter voorbeeld: je hoort een gek geluid wat je niet kunt plaatsen, kijkt om je heen en ziet een kat miauwen. Ineens ontdek je dat je die kat hoort. En voor je het weet klinkt een kat weer zoals het hoort! Zo werkt het ook met stemmen. In het begin klinkt iedereen hetzelfde. Je verstaat het wel, maar de stemmen klinken niet mooi. Naar verloop van tijd hoor je steeds meer nuances in de stemmen. Je moeder/vader/zus/broer klinkt langzaam maar zeker meer als vroeger. En zo komt er steeds meer klankverschil en warmte in stemmen en geluiden.

Welke geluiden vind je het mooist om (weer) te horen?
Vogels, instrumenten, babygeluidjes, een glas wijn dat ingeschonken wordt, wind die door de bomen ruist. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om af en toe weer de mensen op televisie en op de radio te verstaan.

Aan welke geluiden heb je een hekel?
Er zijn geen geluiden waar ik een hekel aan heb, maar tijdens het stofzuigen maak ik wel gebruik van het voordeel dat mijn oor even “uit” kan!

Hoe lang lag je in het ziekenhuis en moest je herstellen?
Erasmus MC staat niet voor niets in Rotterdam. Ze weten van aanpakken ;). Ik mocht dan ook na 1 overnachting al naar huis. Natuurlijk was ik nog wel een heel zielig vogeltje. Ik heb daarna twee weken langzaam opgebouwd. Veel slapen en kleine stukjes lopen onder begeleiding. Na twee weken heb ik weer deels gewerkt vanaf huis. Na vier weken ging ik weer naar kantoor. Natuurlijk was dit geen makkelijke opgave aangezien ik in die tijd nog niet aangesloten was en dus heel weinig hoorde. Gelukkig heb ik ook een Rotterdamse mentaliteit.

TIPS
Voorbereiding

  • Bezoek websites van: CI Team Erasmus MCWikipediaDoof.nl, NVVS, KNO.nl, GGMD, OPCI
  • Ga naar de bijeenkomst “Kom in contact met CI-gebruikers?” Deze wordt eens per twee maanden georganiseerd door Advanced Bionics en Doof.nl. De eerstvolgende keer is 12 en 13 april 2016. Houd de website doof.nl in de daten voor de laatste updates over deze bijeenkomsten.
  • Zoek contact met CI gebruikers! Het liefst verschillende mensen zodat je een goed en veelzijdig beeld hebt. Bijvoorbeeld via het forum www.hoorreis.nl

Operatie

  • Laat alles over je heen komen en vertrouw erop dat je in goede handen bent!
  • Eet de avond voor de operatie rond 23:00 nog wat crackertjes. Je mag na 24:00 niet meer eten, maar als je vlak daarvoor nog wat eet ben je een stuk minder misselijk na de narcose. Sterker nog, ik heb nergens last van gehad!

Revalidatie

  • Koop het softwareprogramma Cochfit (www.cochfit.be) Ontzettend handig hulpmiddel waarmee je zelfstandig kunt oefenen op de computer.
  • Gebruik luisterboeken en lees mee met het boek terwijl je luistert naar wat er wordt gezegd.

Volg je hart! 🙂

Heb je een CI vraag die hier niet tussenstaat? Stel hem met het onderstaande formulier en dan geef ik je zo snel mogelijk antwoord.

Plaats een reactie