Toverdoosje

NeptuneDit is Neptune, een Tovertalent waar Hans Klok nog een puntje aan kan zuigen. Via een microfoon komt er geluid in het doosje en dan…Hocus Pocus Pilatus Pas…tovert hij er elektrische signalen uit! Die stromen als een razende via een snoertje en zendspoel naar mijn implantaat en de elektroden leveren het af bij mijn gehoorzenuw. Het gevolg? Een spektakel van elektronische sounds waar mijn hersenen nog even de juiste informatie aan moeten koppelen 😉 Ik heb een hele grote geluidskelder in mijn hoofd, maar die is de afgelopen jaren achter slot en grendel gezet. De goochelaar moet dus nog even de juiste sleutels vinden…Ik heb nog een lange weg te gaan, maar laat ik beginnen met dag 1!

SURPRISE
Gisteren, op 19 april mocht ik de Neptune (deel 2 van het Cochleair Implantaat CI) in
ontvangst nemen. Bewapend met een rugzak vol waarschuwingen van mijn voorgangers fietste ik naar het Erasmus MC. Een greep uit de wijze lessen:
“In het begin hoor je nog niks hoor!”
“Het is een TAKKE herrie!”
“Alles lijkt één grote panfluit in de eerste week”
“Houd je verwachtingen de eerste dagen laag”
“Alleen maar marsmannetjes”
Je begrijpt: ik maakte me geen illusies…aansluiting-19-april-2013
Ik werd hartelijk ontvangen door de audioloog, die mij opwachtte met een mega groot pakket, Sinterklaas was er niks bij. Ieder doosje had weer een eigen doosje of een zakje met toeters, bellen en gebruiksaanwijzingen. Toen alles zo’n beetje uitgepakt en bekeken was, werd ik aangesloten op de computer en gingen we “Live”.

INTERGALACTIC
Ken je nog dat nummer Intergalactic van Beastie Boys? Daar moest ik gelijk aan denken toen ik de eerste tonen hoorde. Allemaal buitenaardse computersounds met een echo of een soort ruis. De logopedist speelde op drie instrumenten en ik hoorde een verschil in sounds tussen de Triangel en de Trommel. De Triangel klonk zelfs een beetje normaal!

ELEKTROSALSA
Mijn vader zette in de auto een Salsa cd’tje op en dat was hilarisch! Met mijn linkeroor hoorde ik een paar instrumenten en toen ik dat oor dus dicht deed, kwam er een elektrische variant in mijn rechteroor. Ik kon natuurlijk niks maken van die geluiden, maar het ritme van de Bongo was een melodieuze bliep. Ik moest echt de hele tijd lachen in de auto. Heel schattig vond ik het.

E.T. PHONE HOME
Toen ik bij mijn ouders’ huis aankwam, wilde mijn moeder gelijk woordjes met me oefenen. Dagen, maanden en kleuren. Het is best verwarrend, omdat ik met mijn linkeroor dus ook nog wel hoor. Dus weer even een vinger in mijn linkeroor en alleen concentreren op de elektrische informatie. Ik kon aan haar mond zien welke woorden ze maakte en op een gegeven moment hoorde ik een marsmannetje die bibberend zei: OEwWHa. En dat was dan woensdag! Zo bizar om zulke geluiden te horen uit mijn moeders mond, ik kwam niet meer bij.

FANTOOMGELUID
Mijn gehoorzenuw is weer uit z’n winterslaap gedrild, zoveel is zeker! Toen ik het toverdoosje uitzette, bleven de bliebjes, echoos en het ruis nog lang nazingen in mijn hoofd. Ik was helemaal in de war en nam het zelfs mee in mijn dromen. Hoe dan ook een bijzondere ervaring al op de eerste dag. Ik heb er een goed gevoel bij en kijk uit naar mijn volgende belevingen!

Advertentie

14 gedachtes over “Toverdoosje

 1. Jeetje Fran, wat een dag moet jij hebben gehad!!!
  Je schrijft onwijs leuk! Ik kijk uit naar je volgende verslag!
  Succes lief de komende periode! Je weet mij te vinden! Xxx

   1. succes! heb al 5 jaar een CI na plotsdoof te zijn geworden…en als je normaal hebt gehoord..ga je er snel beter mee leren horen! groetjes sven van der rijt

 2. Hoi Sven, dank je wel voor je reactie, dat is erg leuk om te horen! 🙂 Grappig, ik las een tijdje geleden een interview met jou op Doof.nl. Heel leuk om te lezen. Toevallig!

 3. Hoi Frances, wat een spannende tijd zeg! Ben je nog steeds omringd door bliepende marsmannetjes of wordt de wereld al wat normaler?

  1. Hoi JW!
   De marsmannetjes houden me nog steeds gezelschap 🙂 Maar bepaalde geluiden worden al wel anders. Zo zat ik net even op het balkon en toen hoorde ik een Merel. Nou dat was gewoon prachtig!! Echt zoals ik dat van vroeger ken, met alle melodietjes. Ik heb me een potje zitten grienen. Ik ga morgen of overmorgen weer even bloggen 🙂

 4. Hoi Fran! Superidee om te bloggen! Je schrijft leuk en verhelderend. Het zal een emotionele achtbaan zijn, heel veel plezier/succes met je toverdoosje, ik kijk uit naar je volgende blog!
  Groetjes,
  Andere JW

  1. Hallo Casper,
   ik zit nu in voortraject voor CI in AMC en lees je berichtje hier (al surfend, hier en daar wat). Spannend zeg, al over 2 weken. Ik ben zeer benieuwd naar hoe het je vergaat (en eigenlijk ook wel hoe het voortraject bij jou in het AMC verliep). Misschien kun je me er eens wat meer over vertellen?
   In ieder geval: heel veel sterkte binnenkort met de operatie en ook met de revalidatie uiteraard (maar dat duurt nog even). Groeten, Berit.

   1. Nou het voortraject ging niet zo makkelijk had nl een burnout gehad doordat ik al die tijd mijn slechthorendheid had verborgen.
    En dat was wat moeizaam.
    Verder alleen maar positief 90 procent spraakverstaanbaar nog wel met een aho toestel.

  2. Hallo Casper,
   Wat super spannend! Een heel dappere beslissing. Ik wens je heel veel succes en sterkte! Als je tussendoor vragen hebt, let me know! Good luck!

 5. Hay
  Goeie wensen van deze kant.
  Het is niet gelukt om het restgeluid te behouden.
  Maandag de aansluiting in amc.
  Ben benieuwd.
  Zoals jij schrijft de eerste dagen niet te veel van verwachten.
  Gr cas😊

  1. Heel veel succes en plezier Casper! Gewoon alles op je af laten komen en niet teveel over oordelen. Open staan voor alle geluiden, dan komt het helemaal goed. Lekker van genieten, ineens maakt alles geluid! 🙂

   Als je vragen hebt, dan weet je me te vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s