Mondeling Examen

animaatjes-leraren-35422De afgelopen week ben ik begonnen met revalideren. En dat betekent: elke dag een klein examen afleggen. Althans, zo voelt dat voor mij. Want we moeten natuurlijk wel presteren. Ik heb verschillende vriendinnetjes ingeroosterd om mijn (strenge) juf te spelen, een rol die hun op het lijf is geschreven lijkt het wel. En wat een pedagogisch improvisatietalent! Elke oefening wordt al snel naar eigen smaak aangepast of aangevuld.


BOODSCHAPPENLIJSTJE
Zo trap ik in het weekend af met de eerste oefening: verschillende soorten fruit. Mijn juf noemt diverse soorten fruit en ik moet raden (zonder liplezen of spraakafzien!) welke soorten ze heeft gezegd. Dit gaat, op de meloenen, citroenen en limoenen na, vrij goed! De lat wordt al gauw hoger gelegd in de vorm van boodschappenlijstjes. Mijn juf vliegt kris kras door haar virtuele Albert Heijn en strooit met droge kruidenierswaren: Pindakaas, Chardonnay en Larie. Ehhh Larie??? Nee, olie, nee, wasabi, nee, sali, Ohhhhhhhh BROWNIE! Potverdrie, hoe is het nou mogelijk dat ik mijn favoriete versnapering niet versta??

ZAGEN OP DE GANG
Tussen de oefeningen door moet er natuurlijk ook gewoon gewerkt worden. Het is mijn eerste week op kantoor, na aansluiting van mijn CI. En uiteraard ga ik ook hier weer op een auditieve ontdekkingsreis. Mijn collega’s zijn reuze benieuwd hoe het met me gaat als ik de kamer binnenloop. Honderduit vertel ik over mijn ervaringen en het leuke is, ik kan al meer opvangen van wat ze terugzeggen! Als ik me installeer achter mijn bureau hoor ik ineens een kabaal op de gang. Het lijkt wel alsof er een paar houthakkers bomen aan het zagen zijn. Maar dat lijkt me niet realistisch, dus ik kijk even om me heen welke handeling gelijktijdig verloopt met het geluid van de zaagmachines. En daar zie ik het! Mijn collega is aan het scrollen met haar muis…

GELUIDEN UIT DE OUDE DOOS
Ook deze week stond weer bol van de nostalgische geluiden, onder andere: het tikken van mijn sleutels tegen het slot als ik fiets, de waarschuwingsgeluiden van trams en stoplichten, de druppels van mijn lekkende kraan, het kraken van chipjes als iemand naast mij eet, piepjes van het pinapparaat, het gesmak en gesnor van mijn kat, heel veel pratende mensen in de trein (ik versta ze nu nog niet, maar hoor ze dus al wel!) Het is teveel om op te noemen, ik denk dat ik hier mijn wekelijkse vaste rubriek van ga maken 🙂

Ik mag wel zeggen dat ik mijn eerste mondelinge examenweek heel goed af heb gesloten. Dat komt ook vooral door mijn lieve juffen. Zij hebben me heel goed geholpen en pluimen gegeven. En ze waren verbaasd hoe goed het al gaat. Zelf ben ik heel kritisch en wil ik alles gelijk 100% goed doen, maar dat kan natuurlijk niet. Daarom ben ik heel blij dat mijn coaches me op het hart drukken dat ik nog maar één week ben begonnen en nu al veel resultaat boek. Op naar de volgende toetsten!

4 reacties op ‘Mondeling Examen

 1. Dag Fran,
  Vol ontzag maar ook met ontroering je mondeling examen gelezen (had Daan doorgestuurd). Wat een doorzettingsvermogen. Een ontdekkingsreis en goed begin. Op naar het volgende examen. Heel veel succes en sterkte.
  Nel Beverloo

 2. Lieve Frannie, wat een verhaal! Nooit een snippertje van een vermoeden gehad dat je moeite met horen had. Terwijl ik toch heel wat tegen je aan geouwehoerd heb tijdens onze Inholland jaren… Fantastisch dat je met je bionische oor al die geluiden die voor velen zo vanzelfsprekend zijn weer kunt horen. Ik wens je lekker veel herrie toe de komende tijd! Groeten, Willem

  1. Ha Lieve Willem,
   dank je wel voor je berichtje! Ik hoor dat wel vaker… Komt denk ik omdat ik slim gebruik maak van spraakafzien en non-verbale communicatie 😉 Maar toen ik studeerde hoorde ik ook nog vrij goed, dus toen kon ik nog genieten van al jouw verhalen :). Het is vooral de laatste vijf jaar achteruit gegaan. Lieve groet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s